Onderarmen trainen

Onderarmen trainen - VOLNUTRITION

U vraagt zich misschien af, waarom zou ik mijn onderarmen willen trainen? Welnu, een sterke onderarm is essentieel voor bijna elke vorm van fysieke activiteit. Of je nu een sporter bent, een gewichtheffer, of gewoon iemand die zijn algehele kracht en conditie wil verbeteren, onderarmtraining kan je helpen je doelen te bereiken.

Denk maar eens na over hoe vaak je je onderarmen gebruikt. Bij elke handbeweging, of het nu gaat om het tillen van een zwaar voorwerp of het typen op een toetsenbord, zijn je onderarmen betrokken. Ze zijn de brug tussen je hand en de rest van je lichaam, en als ze zwak zijn, kan dat invloed hebben op je prestaties in allerlei activiteiten.

Maar maak je geen zorgen, we zijn hier om te helpen. In dit artikel zullen we een aantal oefeningen, technieken en tips delen die je kunt gebruiken om je onderarmen effectief te trainen. We zullen ook bespreken hoe je je dieet en voeding kunt aanpassen om je training te ondersteunen, en we zullen het hebben over het belang van herstel na de training. Dus of je nu een beginner bent of een ervaren sporter, er is iets voor iedereen. Laten we beginnen!

Oefeningen voor onderarmtraining

Als het gaat om het trainen van uw onderarmen, zijn er tal van oefeningen die u kunt proberen. Deze oefeningen kunnen worden onderverdeeld in twee categorieën: gewichtstraining en lichaamsgewichtoefeningen. Beide soorten oefeningen hebben hun unieke voordelen en kunnen helpen bij het verbeteren van uw kracht en uithoudingsvermogen.

Laten we eerst eens kijken naar de gewichtstrainingsoefeningen. Deze omvatten oefeningen zoals barbell curls, dumbbell hammer curls en wrist curls. Deze oefeningen richten zich op het trainen van de verschillende spieren in uw onderarmen en kunnen helpen bij het verbeteren van uw gripsterkte. Ze kunnen ook helpen bij het verbeteren van uw polsflexibiliteit, wat essentieel is voor veel dagelijkse taken.

 • Barbell curls: Houd een barbell met beide handen vast, met je handpalmen naar boven gericht. Curl de barbell naar je borst en laat hem dan langzaam zakken.
 • Dumbbell hammer curls: Houd een dumbbell in elke hand, met je handpalmen naar elkaar toe gericht. Curl de dumbbells naar je schouders en laat ze dan langzaam zakken.
 • Wrist curls: Zit op een bankje met je onderarmen rustend op je knieën. Houd een dumbbell in elke hand, met je handpalmen naar boven gericht. Curl je polsen naar je lichaam toe en laat ze dan langzaam zakken.

Wat betreft lichaamsgewichtoefeningen, deze omvatten oefeningen zoals push-ups, pull-ups en planks. Deze oefeningen zijn geweldig omdat ze geen extra apparatuur vereisen en overal kunnen worden gedaan. Ze kunnen ook helpen bij het verbeteren van uw algemene lichaamskracht en uithoudingsvermogen.

 • Push-ups: Begin in een hoge plankpositie, met je handen direct onder je schouders. Laat je lichaam zakken tot je borst bijna de grond raakt, en duw jezelf dan weer omhoog.
 • Pull-ups: Hang aan een pull-up bar met je handen iets breder dan schouderbreedte uit elkaar. Trek je lichaam omhoog tot je kin de bar bereikt, en laat jezelf dan langzaam zakken.
 • Planks: Begin in een hoge plankpositie, met je handen direct onder je schouders. Houd deze positie zo lang mogelijk vast, terwijl je je buikspieren aanspant.

Dieet en voeding voor onderarmtraining

Voeding speelt een cruciale rol bij het trainen van elke spiergroep, en de onderarmen zijn daarop geen uitzondering. Een evenwichtig dieet helpt niet alleen om uw lichaam van brandstof te voorzien voor uw trainingen, maar het helpt ook bij het herstel en de groei van uw spieren.

Proteïne is een essentieel onderdeel van elk trainingsdieet. Het is de bouwsteen van de spieren en helpt bij het herstel na de training. Het wordt aanbevolen om een bron van hoogwaardige eiwitten, zoals mager vlees, vis, eieren of peulvruchten, op te nemen in elke maaltijd en snack.

Koolhydraten zijn ook belangrijk, omdat ze uw lichaam van energie voorzien. Complexe koolhydraten, zoals volkoren brood, bruine rijst en haver, zijn de beste keuzes omdat ze een gestage stroom van energie leveren.

Vetten moeten niet worden vermeden, aangezien ze essentieel zijn voor vele lichaamsfuncties. Echter, het is belangrijk om te kiezen voor gezonde vetten, zoals die gevonden worden in noten, zaden, avocado's en vette vis.

Daarnaast is het belangrijk om gehydrateerd te blijven, vooral tijdens en na uw training. Water helpt bij het transport van voedingsstoffen naar uw spieren en houdt uw gewrichten gesmeerd.

Hier zijn enkele voedingsmiddelen die kunnen helpen bij het verbeteren van uw onderarmtraining:

 • Eieren: Ze zijn rijk aan eiwitten en bevatten alle essentiële aminozuren die uw lichaam nodig heeft om spieren op te bouwen.
 • Noten en zaden: Ze zijn een goede bron van gezonde vetten en eiwitten.
 • Volle granen: Ze leveren een gestage stroom van energie en zijn rijk aan vezels, wat helpt bij de spijsvertering.
 • Vis: Het is een geweldige bron van eiwitten en omega-3 vetzuren, die ontstekingen kunnen verminderen en spierherstel kunnen bevorderen.

Herstel na onderarmtraining

Na een intensieve training van de onderarmen is het essentieel om te focussen op het herstelproces. Het herstelproces is even belangrijk als de training zelf. Het stelt je lichaam in staat om te herstellen van de inspanning en zich voor te bereiden op de volgende sessie. Het omvat zowel stretchen als rusten.

Stretchen na de training helpt de spieren om te ontspannen en vermindert de kans op blessures. Het verbetert ook de flexibiliteit en het bewegingsbereik van de onderarmen. Enkele effectieve rekoefeningen voor de onderarmen zijn onder andere de polsflexor stretch en de polsextensor stretch. Probeer deze oefeningen na elke trainingssessie uit te voeren om de voordelen te maximaliseren.

Rust is een ander cruciaal aspect van het herstelproces. Het geeft je lichaam de tijd om te herstellen en de spieren te herstellen. Zorg ervoor dat je voldoende slaap krijgt en geef je onderarmen een rustdag tussen de trainingssessies door. Overtraining kan leiden tot blessures en een afname van de prestaties, dus het is belangrijk om je lichaam de tijd te geven die het nodig heeft om te herstellen.

Veelvoorkomende fouten bij onderarmtraining

Als het gaat om het trainen van je onderarmen, zijn er enkele veelvoorkomende fouten die mensen vaak maken. Deze fouten kunnen je vooruitgang belemmeren en zelfs leiden tot blessures. Hier zijn enkele van de meest voorkomende fouten:

 • Te veel gewicht gebruiken: Het is belangrijk om te onthouden dat de spieren in je onderarmen kleiner zijn dan veel andere spieren in je lichaam. Ze kunnen niet zoveel gewicht aan als je biceps of borstspieren. Als je te veel gewicht gebruikt, loop je het risico je spieren te overbelasten en jezelf te verwonden.
 • Niet genoeg variatie in oefeningen: Net als bij elke andere spiergroep, is het belangrijk om variatie in je oefeningen te brengen om alle verschillende spieren in je onderarmen te trainen. Als je steeds dezelfde oefeningen doet, zullen sommige spieren overwerkt raken terwijl anderen onderontwikkeld blijven.
 • Verwaarlozing van de strekspieren: Veel mensen richten zich alleen op de buigspieren in hun onderarmen, maar het is net zo belangrijk om de strekspieren te trainen. Dit helpt om een evenwichtige kracht en flexibiliteit in je onderarmen te behouden.

Door deze fouten te vermijden, kun je je onderarmtraining effectiever maken en het risico op blessures verminderen. Onthoud, het is altijd beter om veilig te zijn en geleidelijk je kracht en uithoudingsvermogen op te bouwen dan te proberen te veel te doen en jezelf te verwonden.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Lees Meer

Hardlopen en afvallen: wat je wel én niet moet doen - VOLNUTRITION

Hardlopen en afvallen: wat je wel én niet moet doen

Als je denkt aan afvallen, is de kans groot dat hardlopen in je opkomt. Het is een effectieve manier om calorieën te verbranden en je algehele gezondheid te verbeteren. Maar,...

Hardlopen en afvallen: wat je wel én niet moet doen

Als je denkt aan afvallen, is de kans groot dat hardlopen in je opkomt. Het is een effectieve manier om calorieën te verbranden en je algehele gezondheid te verbeteren. Maar,...

Sporten op lege maag, helpt het bij afvallen? - VOLNUTRITION

Sporten op lege maag, helpt het bij afvallen?

Elk fitnessregime begint met een enkel idee: afvallen. Maar hoe bereiken we dit doel op de meest effectieve manier? Een populaire methode die de ronde doet, is sporten op een...

Sporten op lege maag, helpt het bij afvallen?

Elk fitnessregime begint met een enkel idee: afvallen. Maar hoe bereiken we dit doel op de meest effectieve manier? Een populaire methode die de ronde doet, is sporten op een...

Het Paleo Dieet - VOLNUTRITION

Het Paleo Dieet

Stel je een explosie van smaken voor, een dieet dat zo oud is als onze voorouders en toch zo relevant in de huidige tijd. Dat is het Paleo Dieet. In...

Het Paleo Dieet

Stel je een explosie van smaken voor, een dieet dat zo oud is als onze voorouders en toch zo relevant in de huidige tijd. Dat is het Paleo Dieet. In...

99% overleden American Football spelers had hersenziekte CTE - VOLNUTRITION

99% overleden American Football spelers had hersenziekte CTE

Stel je voor, je bent een fan van American Football, je juicht voor je favoriete team en bewondert de fysieke kracht en behendigheid van de spelers. Maar dan komt er...

99% overleden American Football spelers had hersenziekte CTE

Stel je voor, je bent een fan van American Football, je juicht voor je favoriete team en bewondert de fysieke kracht en behendigheid van de spelers. Maar dan komt er...

Vergroot stress de blessurekans? - VOLNUTRITION

Vergroot stress de blessurekans?

Stress, in zijn vele vormen, is een alomtegenwoordig aspect van het moderne leven. We ervaren het op het werk, thuis, en soms zelfs tijdens onze vrije tijd. Maar kan deze...

Vergroot stress de blessurekans?

Stress, in zijn vele vormen, is een alomtegenwoordig aspect van het moderne leven. We ervaren het op het werk, thuis, en soms zelfs tijdens onze vrije tijd. Maar kan deze...

Spiermassa van invloed op uitkomst operatie - VOLNUTRITION

Spiermassa van invloed op uitkomst operatie

Heb je je ooit afgevraagd hoe de spiermassa van een patiënt de uitkomst van een operatie kan beïnvloeden? Het is een interessante vraag, toch? Dit is precies wat we in...

Spiermassa van invloed op uitkomst operatie

Heb je je ooit afgevraagd hoe de spiermassa van een patiënt de uitkomst van een operatie kan beïnvloeden? Het is een interessante vraag, toch? Dit is precies wat we in...