Fitnessoefeningen voor schaatsers

Fitnessoefeningen voor schaatsers - VOLNUTRITION

Als je een schaatser bent, weet je dat het niet alleen om de techniek gaat. Het gaat ook om kracht, uithoudingsvermogen, flexibiliteit en mobiliteit. In dit artikel bespreken we verschillende fitnessoefeningen die nuttig kunnen zijn voor schaatsers om hun prestaties te verbeteren. Van krachttraining tot cardiovasculaire conditie, we hebben het allemaal gedekt. Dus, bent u klaar om uw schaatsprestaties naar een hoger niveau te tillen? Laten we dan beginnen!

Voordat we verder gaan, is het belangrijk op te merken dat elke sporter uniek is. Wat voor de ene persoon werkt, werkt misschien niet voor de andere. Daarom is het essentieel om te luisteren naar je lichaam en eventueel een professionele trainer te raadplegen voordat je met een nieuw fitnessprogramma begint.

Het is ook cruciaal om te onthouden dat consistentie de sleutel is. Het is niet genoeg om een keer per week te trainen en te verwachten dat je prestaties verbeteren. Het is belangrijk om regelmatig te trainen en je lichaam de tijd te geven om zich aan te passen aan de nieuwe routine. Dus, zonder verdere vertraging, laten we eens kijken naar enkele fitnessoefeningen die nuttig kunnen zijn voor schaatsers.

Krachttraining

Krachttraining is essentieel voor schaatsers. Het helpt bij het verbeteren van hun snelheid, uithoudingsvermogen en balans. Maar welke oefeningen zijn het meest effectief voor schaatsers? We zullen enkele van de meest nuttige oefeningen bespreken.

 • Squats: Squats zijn een uitstekende oefening voor het versterken van de beenspieren. Ze trainen de quadriceps, hamstrings en bilspieren, die allemaal belangrijk zijn voor schaatsers.
 • Lunges: Lunges zijn een andere krachtige beenoefening die kan helpen bij het verbeteren van de schaatsprestaties. Ze richten zich op de quadriceps, maar trainen ook de hamstrings en bilspieren.
 • Deadlifts: Deadlifts zijn een geweldige oefening voor het versterken van de rug en beenspieren. Ze kunnen helpen bij het verbeteren van de houding en balans, wat essentieel is voor schaatsers.

Onthoud dat het belangrijk is om deze oefeningen correct uit te voeren om blessures te voorkomen. Het kan nuttig zijn om een personal trainer of fysiotherapeut te raadplegen voor begeleiding.

Beenkracht oefeningen

Als schaatser is de kracht in je benen van cruciaal belang. Sterke benen zorgen voor een krachtige afzet, wat resulteert in een hogere snelheid en betere prestaties. Daarom hebben we een aantal beenkracht oefeningen samengesteld die specifiek gericht zijn op het versterken van de spieren die je gebruikt bij het schaatsen.

De eerste oefening is de squat. Deze oefening is geweldig voor het versterken van je quadriceps, hamstrings en bilspieren. Begin met je voeten op schouderbreedte uit elkaar, buig je knieën en duw je heupen naar achteren alsof je op een stoel gaat zitten. Zorg ervoor dat je knieën niet voorbij je tenen komen. Duw dan jezelf omhoog tot je weer rechtop staat. Herhaal deze oefening 10-15 keer voor 3 sets.

De tweede oefening is de lunges. Deze oefening is ook geweldig voor het versterken van je beenspieren. Begin rechtop, stap met één voet naar voren en buig je knieën tot een hoek van 90 graden. Zorg ervoor dat je voorste knie niet voorbij je tenen komt. Duw jezelf dan omhoog en stap terug naar de startpositie. Herhaal dit met het andere been. Doe 10-15 herhalingen voor 3 sets.

De laatste oefening is de deadlift. Deze oefening is uitstekend voor het versterken van je hamstrings en onderrug. Begin met een barbell voor je voeten, buig je heupen en knieën en pak de barbell vast. Houd je rug recht, duw je heupen naar voren en til de barbell op tot je rechtop staat. Laat de barbell dan langzaam zakken naar de startpositie. Doe 10-15 herhalingen voor 3 sets.

Met deze oefeningen kun je de kracht in je benen aanzienlijk verbeteren, wat zal resulteren in betere schaatsprestaties. Onthoud dat consistentie de sleutel is tot vooruitgang. Dus blijf deze oefeningen regelmatig doen en je zult de resultaten zien.

Squats

Squats zijn een uitstekende oefening voor het versterken van de beenspieren. Ze werken op de quadriceps, hamstrings en de bilspieren, die allemaal cruciaal zijn voor krachtige schaatsbewegingen. Maar het is belangrijk om de juiste techniek te gebruiken om blessures te voorkomen en het meeste uit je training te halen.

Om een squat correct uit te voeren, begin je met je voeten iets breder dan schouderbreedte uit elkaar. Houd je rug recht en buig je knieën alsof je op een stoel gaat zitten. Ga zo laag mogelijk zonder je balans te verliezen, en zorg ervoor dat je knieën niet voorbij je tenen komen. Duw dan door je hielen om weer omhoog te komen. Dit is één herhaling.

Er zijn ook vele variaties op de standaard squat die nuttig kunnen zijn voor schaatsers. Bijvoorbeeld, de sumo squat, waarbij je voeten breder staan en je tenen naar buiten wijzen, kan helpen om de binnenste dijspieren te versterken. Of de goblet squat, waarbij je een gewicht voor je borst houdt, kan helpen om je core te versterken.

Lunges

Lunges zijn een van de meest effectieve oefeningen voor het versterken van de benen en het verbeteren van de schaatsprestaties. Ze richten zich op de quadriceps, hamstrings en bilspieren, wat essentieel is voor schaatsers. Het is een eenvoudige oefening die je overal kunt doen, of je nu in de sportschool bent of thuis.

Om een lunge correct uit te voeren, begin je met je voeten op heupbreedte uit elkaar. Neem met één voet een grote stap naar voren en buig dan beide knieën tot een hoek van 90 graden. Zorg ervoor dat je voorste knie niet voorbij je tenen gaat. Duw jezelf vervolgens weer omhoog naar de startpositie. Herhaal dit met het andere been.

Het is belangrijk om de juiste vorm en techniek te behouden tijdens het uitvoeren van lunges. Houd je bovenlichaam rechtop, zonder naar voren te leunen. Houd je buikspieren aangespannen om je evenwicht te behouden. Als je merkt dat je evenwicht verliest, kun je proberen je focus te verleggen naar een punt op de vloer voor je.

Er zijn ook verschillende variaties van lunges die je kunt proberen om je training te variëren en verschillende spiergroepen te richten. Deze omvatten zijwaartse lunges, achterwaartse lunges en lunges met gewichten. Het toevoegen van deze variaties aan je training kan helpen om je beenkracht verder te verbeteren en je schaatsprestaties te verbeteren.

Core kracht oefeningen

Een sterke core is ook belangrijk voor schaatsers. Het versterken van je core kan je helpen om je balans en stabiliteit op het ijs te verbeteren, wat essentieel is voor zowel snelheid als techniek. Hier zijn enkele effectieve core oefeningen die we aanbevelen voor schaatsers.

 • Planks: Deze oefening is geweldig voor het versterken van je hele core. Ga op je buik liggen en til je lichaam op je ellebogen en tenen. Houd deze positie zo lang mogelijk vast.
 • Fiets crunches: Deze oefening richt zich op je schuine buikspieren. Ga op je rug liggen, plaats je handen achter je hoofd en breng je knie naar je tegenovergestelde elleboog terwijl je je bovenlichaam draait.
 • Russische twists: Ga zitten met je knieën gebogen en je voeten van de vloer. Houd je handen voor je borst en draai je bovenlichaam van de ene kant naar de andere.

Probeer deze oefeningen in je reguliere trainingsroutine te integreren voor de beste resultaten. Vergeet niet om altijd op te warmen voordat je begint en af te koelen na je training om blessures te voorkomen.

Flexibiliteit en mobiliteit

Flexibiliteit en mobiliteit zijn cruciaal voor schaatsers. Het vermogen om soepele, gecontroleerde bewegingen te maken op het ijs kan het verschil betekenen tussen een goede en een geweldige schaatser. Het verbeteren van deze twee aspecten van fysieke fitheid kan ook helpen om blessures te voorkomen. Daarom zullen we enkele oefeningen delen die kunnen helpen om deze te verbeteren.

Rekken is een effectieve manier om de flexibiliteit te verbeteren. Het helpt de spieren te verlengen en de bewegingsvrijheid in de gewrichten te vergroten. Voor schaatsers kan het rekken van de heupen, quadriceps en hamstrings bijzonder nuttig zijn. Een eenvoudige rekoefening voor schaatsers is de voorovergebogen hamstringstretch. Om deze oefening te doen, sta rechtop, buig dan voorover vanuit de heupen en probeer je tenen aan te raken. Houd deze positie 30 seconden vast en herhaal.

Mobiliteitsoefeningen zijn bedoeld om de bewegingsvrijheid in de gewrichten te verbeteren. Voor schaatsers kan het verbeteren van de mobiliteit in de heupen en enkels bijzonder nuttig zijn. Een eenvoudige mobiliteitsoefening is de enkelcirkel. Om deze oefening te doen, zit je op de grond met je benen gestrekt voor je uit. Til een voet van de grond en maak cirkels met je enkel. Doe dit 10 keer in elke richting en herhaal dan met de andere voet.

Rekken

Rekken kan helpen om de flexibiliteit te verbeteren. Dit is vooral belangrijk voor schaatsers, omdat een betere flexibiliteit kan leiden tot een betere schaatsprestatie. Maar welke rekoefeningen zijn nu het meest effectief voor schaatsers? Hier zijn enkele suggesties:

 • Hamstring Rekken: Dit is een geweldige oefening om de flexibiliteit van de achterkant van je benen te verbeteren. Ga op de grond zitten met één been uitgestrekt en het andere gebogen. Leun voorover naar je uitgestrekte been, houd deze positie vast en voel de rek in je hamstring.
 • Quadriceps Rekken: Deze oefening helpt bij het rekken van de voorkant van je dijen. Sta rechtop, houd je enkel vast en trek je hiel naar je billen. Houd deze positie vast en voel de rek in je quadriceps.
 • Heupflexor Rekken: Deze oefening is gericht op het verbeteren van de flexibiliteit in je heupen. Kniel op één knie en plaats het andere been voor je met de voet plat op de grond. Duw je heupen vooruit totdat je een rek voelt in de heup van je achterste been.

Probeer deze oefeningen regelmatig te doen en je zult merken dat je flexibiliteit verbetert, wat je schaatsprestaties ten goede kan komen. Onthoud altijd om langzaam en voorzichtig te rekken en nooit te forceren. Als je pijn voelt, stop dan onmiddellijk.

Mobiliteitsoefeningen

Mobiliteitsoefeningen zijn een essentieel onderdeel van een trainingsprogramma voor schaatsers. Ze kunnen helpen om de bewegingsvrijheid te verbeteren, wat essentieel is voor zowel snelheid als techniek op het ijs. Laten we eens kijken naar enkele oefeningen die bijzonder nuttig kunnen zijn.

Hip Crossovers: Deze oefening helpt bij het verbeteren van de heupmobiliteit, wat cruciaal is voor schaatsers. Om deze oefening uit te voeren, moet je op je rug liggen met je armen uitgestrekt. Buig je knieën en draai ze vervolgens langzaam naar één kant, terwijl je je schouders plat op de grond houdt. Herhaal dit aan de andere kant.

Ankle Circles: Deze oefening is geweldig voor het verbeteren van de enkelmobiliteit, een ander belangrijk gebied voor schaatsers. Zit op de grond met je benen voor je uitgestrekt. Til één voet op en draai je enkel in een cirkelvormige beweging. Doe dit in beide richtingen en herhaal dan met de andere voet.

Thoracic Spine Rotations: Deze oefening is gericht op het verbeteren van de mobiliteit in de bovenrug, wat kan helpen bij het verbeteren van de houding en techniek tijdens het schaatsen. Begin op handen en knieën. Plaats één hand achter je hoofd en draai vervolgens je bovenlichaam naar die kant, terwijl je je elleboog naar het plafond wijst. Draai vervolgens terug naar het midden en herhaal aan de andere kant.

Deze zijn slechts enkele voorbeelden van mobiliteitsoefeningen die nuttig kunnen zijn voor schaatsers. Het is altijd belangrijk om ervoor te zorgen dat je deze oefeningen correct uitvoert om blessures te voorkomen. Overweeg om met een gekwalificeerde trainer te werken om je te helpen bij het ontwikkelen van een mobiliteitsroutine die aan jouw specifieke behoeften voldoet.

Cardiovasculaire conditie

Een goede cardiovasculaire conditie is belangrijk voor schaatsers. Het helpt niet alleen om langer op het ijs te blijven, maar het verbetert ook de algehele prestaties en uithoudingsvermogen. Hier zijn enkele oefeningen die we aanbevelen om deze te verbeteren:

 • Hardlopen: Hardlopen is een geweldige manier om je cardiovasculaire conditie te verbeteren. Het is niet alleen een total body workout, maar het helpt ook om je hartslag te verhogen en je longen te versterken.
 • Zwemmen: Zwemmen is een andere uitstekende cardio-oefening. Het is een low-impact oefening die je hart en longen hard laat werken zonder je gewrichten te belasten.
 • Fietsen: Fietsen, zowel op een stationaire fiets als buiten, kan ook helpen om je cardiovasculaire conditie te verbeteren. Het is ook een geweldige manier om je beenspieren te versterken, wat nuttig is voor schaatsers.

Vergeet niet, het is belangrijk om een opwarming en afkoeling sessie op te nemen in je training om blessures te voorkomen en je spieren voor te bereiden op de oefening. Bovendien, zorg ervoor dat je gehydrateerd blijft en voldoende rust neemt tussen de trainingen door.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Lees Meer

Trapezius trainen - VOLNUTRITION

Trapezius trainen

Ben jij klaar voor een explosieve training die je lichaam zal verrassen? Dan ben je hier aan het juiste adres! We gaan het hebben over hoe je de trapezius spier...

Trapezius trainen

Ben jij klaar voor een explosieve training die je lichaam zal verrassen? Dan ben je hier aan het juiste adres! We gaan het hebben over hoe je de trapezius spier...

Zijn olijven gezond? - VOLNUTRITION

Zijn olijven gezond?

In dit artikel gaan we dieper in op de gezondheidsvoordelen en -risico's van het eten van olijven, een populair onderdeel van vele diëten wereldwijd. Olijven, zowel groen als zwart, zijn...

Zijn olijven gezond?

In dit artikel gaan we dieper in op de gezondheidsvoordelen en -risico's van het eten van olijven, een populair onderdeel van vele diëten wereldwijd. Olijven, zowel groen als zwart, zijn...

Eieren voor spiergroei: Heel ei of alleen eiwit? - VOLNUTRITION

Eieren voor spiergroei: Heel ei of alleen eiwit?

In dit artikel zullen we het belang van eieren voor spiergroei bespreken, en of het beter is om het hele ei of alleen het eiwit te consumeren. Eieren zijn een...

Eieren voor spiergroei: Heel ei of alleen eiwit?

In dit artikel zullen we het belang van eieren voor spiergroei bespreken, en of het beter is om het hele ei of alleen het eiwit te consumeren. Eieren zijn een...

Wat je nog niet wist over eetstoornissen - VOLNUTRITION

Wat je nog niet wist over eetstoornissen

In dit artikel zullen we dieper ingaan op eetstoornissen, hun oorzaken, symptomen, behandelingen en de impact op het leven van de patiënt. Eetstoornissen zijn complexe psychische aandoeningen die ernstige gevolgen...

Wat je nog niet wist over eetstoornissen

In dit artikel zullen we dieper ingaan op eetstoornissen, hun oorzaken, symptomen, behandelingen en de impact op het leven van de patiënt. Eetstoornissen zijn complexe psychische aandoeningen die ernstige gevolgen...

Vergroot stress de blessurekans? - VOLNUTRITION

Vergroot stress de blessurekans?

Stress, in zijn vele vormen, is een alomtegenwoordig aspect van het moderne leven. We ervaren het op het werk, thuis, en soms zelfs tijdens onze vrije tijd. Maar kan deze...

Vergroot stress de blessurekans?

Stress, in zijn vele vormen, is een alomtegenwoordig aspect van het moderne leven. We ervaren het op het werk, thuis, en soms zelfs tijdens onze vrije tijd. Maar kan deze...

Wat is een goede hartslag tijdens het sporten? - VOLNUTRITION

Wat is een goede hartslag tijdens het sporten?

Heb je je ooit afgevraagd wat een goede hartslag is tijdens het sporten? Het is een vraag die veel sporters stellen, ongeacht hun fitnessniveau. In dit artikel zullen we deze...

Wat is een goede hartslag tijdens het sporten?

Heb je je ooit afgevraagd wat een goede hartslag is tijdens het sporten? Het is een vraag die veel sporters stellen, ongeacht hun fitnessniveau. In dit artikel zullen we deze...